A kőzetgyapot vagy más néven ásványgyapot hőszigetelés az egyik leginkább elterjedt építőipari szigetelőanyag. Alapanyagnak többféle ásvány is megfelelő, de a legyakoribb a bazalt.
A kiinduló alapanyag összeállítása a következő. Koksz, vulkáni eredetű dolomit, bazalt, mészkő. Az itt felsorolt anyagokat apró nagyságúra zuzzák, hogy megfeleljen a következő folyamathoz.
Ezt szakaszt rendkívül magas hőmérsékletű olvasztásra alkalmas kemencékben végzik. A duplafalú kemencében a folyamatot több, mint 1300 celsius fokon végzik. A magas hőmérsékletet gázzal vagy koksz-szal, ritkább esetekben elektromos energiával érik el. A megfelelő eredmény érdekében többféle kiegészítő anyagot is alkalmaznak, hogy a végtermék megfelelő legyen. Ezek a kiegészítő termékek szintén ásványanyagok, amiket szigorú előírások alapján kell hozzáadni az olvasztás közben.
A folyékonyra olvasztott félkész termékben extrém hőfokon szálképzést végeznek, majd drasztikus gyorsasággal lehűtik. A szálkialakítás úgy zajlik, hogy a folyékony halmazállapotú masszát magas fordulatszámon pörgetve apró cseppszerű méretre szedik egy centrifuga berendezés segítségével.
Ezek a cseppek a gépet elhagyva a hőmérsékletvesztés során szálas anyaggá alakulnak.
A következő lépésben létrehozzák a laza kőzetgyapot paplant. Ezután a tömörítő berendezésen vezetik keresztül. A további megfelelő adalékok hozzáadásával létrejön az ásványgyapot paplanvastagsága.
A kihűlt szálas kőzetgyapot félkészterméket a megfelelő paraméterekre (vastagsága, sűrűsége, a szálaknak az irányára) ügyelve alakítják. Ezt követően standard méretekre vágva csomagoló gépre küldik.
A kőzetgyapot hőszigetelés anyaga természetes forrású ásványanyag, nevezetesen bazaltkő. Ennek okán a termék maga éghetetlen, kimagasló a páraátbocsátása és jól tolerálja a szélsőséges hőmérséklet ingadozást.
A kőzetgyapot szigetelés kimagasló hőszigetelőértékét annak különleges szerkezete és a szálak között lévő levegőréteg adja.
A kőzetgyapot szigetelés felhasználási területe rendkívül széleskörű, így az ásványgyapot végtermékek között több típust különböztetünk meg. A típusok közötti különbség a végtermékek karakterisztikája mentén határozható meg.
Felhasználási helytől függően a terméktípusok méretstabilitása, hőszigetelő értéke, és testsűrűsége más és más. Ami fontos, hogy a felhasznált helyhez biztonságosan és tartósan rögzíteni lehessen.
Csak így várható el, hogy a választott hőszigetelőanyagunk hosszú idők után is megbízható és tartós szigetelőértékeket mutasson, és a minősége állandó maradjon.
A XXI. században elengedhetetlen, hogy egy épület, legyen az ipari vagy családi, optimális szigeteléssel rendelkezzen. Ez minden évszakban megmutatja kedvező hatását, de különösen szembetűnő ez a szélsőségesen meleg nyári vagy szélsőségesen hideg téli évszakokban. Az előbbiben megvéd minket az extrém melegtől, az utóbbiban pedig a kellemetlen hidegtől.
Így a kőzetgyapot hőszigetelés megvalósítja, hogy az egész esztendő során az ingatlanon belül a hőmérséklet állandó legyen és a komfortérzetünk ne szenvedjen csorbát. Fontos kiemelni, hogy komfort mellett az energiafelhasználás optimalizálásában is kardinális szerepe van.
Az optimális minőségű kőzetgyapot szigetelőanyag a hőszigetelés mellett a zajszigetelésben is nagy segítségünkre van. Ezzel a tulajdonságával emeli minden épület akusztikai komfortját. A zaj izolációját hatékonyan megvalósítják. Legyen szó épületen belülről, vagy kívülről érkező zajról.
A bazaltból készült kőzetgyapot szigetelés javítja az alkalmazott terület/építmény megbízhatóságát a tűzzel szemben. Ez azért van így mert a termék anyagából eredően éghetetlen.
Ezen tulajdonságai tovább szélesítik azon területeket, ahol a kőzetgyapot hőszigetelő termékcsalád potenciálisan megállja a helyét.
Az épületek a legnagyobb hőveszteséget a tetőn és a homlokzaton keresztül szenvedik el. Így az ezen a felületen megfelelően megválasztott és alkalmazott kőzetgyapot hőszigetelés szignifikánsan javítani képes az épület energiafelhasználását. Az extrém időjárási körülményekkel bíró hónapok ellen hatékony védelmet nyújt a kőzetgyapot szigetelés.